Akademik Açı dergisi, literatüre hakim, güçlü yöntem, eleştirel ve etik bir yaklaşımla ele alınmış, güncel analiz yöntemleriyle incelenmiş, araştırmacılara ve konuya ilgi duyanlara hem teorik hem de pratik açıdan güçlü çalışmalar sunmayı hedeflemektedir.
Akademik Açı dergisi, sosyal bilimler alanında özgün ve nitelikli çalışmalar yayımlayan uluslararası ve hakemli bir bilimsel dergidir.
Dergide, sosyal bilimler alanında araştırmaların ve derleme makalelerin yanı sıra, kitap incelemelerine de yer verilmektedir.
2.Sayfa Düzeni
A4 Dikey, Kenar boşluklar (Normal) (4 yandan 2,5 cm), satır aralığı 1,5, Paragraf öncesi ve sonrası 6nk, iki yana yaslı, Paragraf başları girintisi 1 cm içerde. Sayfa numarası alt ortada (10 punto) verilmelidir.
3.Font Ailesi
Times New Roman, Ana Başlıklar 12 punto, Metin 11 punto, Dipnotlar 10 punto büyüklüğünde olmalıdır.
4.Başlıklar
Türkçe ve İngilizce başlıklar, Türkçe ve İngilizce özet bölümlerinin üzerine büyük harfle ortalayarak Times New Roman 12 punto ve koyu olarak yazılmalıdır.
5. Yazar ad(lar)ı ve Adres(ler)i
Makalenin yazarı/yazarları, soy isim büyük harfle olacak şekilde sağ köşeye, italik koyu, 11 punto olarak yazılmalı; unvanı, görev yeri ve elektronik posta adresi dipnotta ve 10 punto olarak belirtilmelidir. Diğer açıklamalar için yapılan dipnotlar metin içinde ve sayfa altında numaralandırılarak verilmelidir. Tüm yazarların ORCİD ID eklenmelidir (Yazarlar ORCID numaralarına https://orcid.org/signin adresinden erişebilirler). Birden fazla yazarlı makalelerde, dipnotta sorumlu yazar parantez içerisinde ORCİD numarası sonrasında belirtilmelidir. Latin alfabesi kullanılan dillerde isim orijinal haliyle verilmelidir. Diğer dillerde yazılan isimler ise İngilizce veya Türkçe transliterasyonuyla kullanılmalıdır. Çalışmanın JEL kodu/kodları bilgisi eklenmelidir (Jel Kodu için; https://ideas.repec.org/JEL/ adresi kullanılmalıdır).
Tüm yazarların unvan ve iletişim bilgileri (Ör: Üniversite/Kurum Adı, Fakülte, Bölüm, e-posta, cep no). - Çalışmanın tezden üretilmiş olması, proje destekli olması ya da kongrede bildiri olarak sunulmuş olması gibi bilgileri detaylı olarak belirtilmelidir.
6.Özet
Makalenin başlangıç kısmına (150-200 kelime aralığında), Türkçe ve İngilizce özet (abstract) ile özetlerin altına beş adet anahtar kelime yazılmalıdır. Özetler tek satır aralığında, 10 punto, iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Özet/Abstract başlığı büyük harfler (12 punto) ile, koyu şekilde ortalayarak yazılmalı, öncesi ve sonrası 0nk olmalıdır. “Anahtar kelimeler/Keywords” başlıkları koyu ve italik, anahtar kelimeler italik yazılmalıdır. Makalenin sonuna, 750 kelimeyi geçmeyecek şekilde, Türkçe makalelerde İngilizce, İngilizce makalelerde Türkçe özet (summary) eklenmelidir.
7.Bölüm Başlıkları
Bölüm ve alt başlıklar 12 punto, koyu, iki yana yaslı şekilde yazılmalıdır. Sadece bölüm başlıkları büyük harfle yazılmalı, alt başlıkların her kelimesinin ilk harfi büyük, diğer harfleri küçük yazılmalıdır. Girinti; sol: 0 cm, sağ: 0 cm; özel: İlk satır 1 cm şeklinde olmalıdır. Başlık numaralarında, sayılar giriş bölümünden itibaren verilmeli, ondalık sistemde (1., 1.1., 1.1.1. gibi) numaralandırılmalıdır.
8.Ana Metin
Paragraflar 11 punto büyüklüğünde olmalı, hizalama; iki yana yaslı, girinti; sol: 0 cm, sağ: 0 cm; özel: İlk satır 1,25 cm şeklinde olmalıdır. Paragraflardan önce ve sonra 6 nk boşluk bırakılmalı ve satır aralığı tek olacak şekilde yazılmalıdır.
9.Tablolar/ Şekiller/Grafikler/ Haritalar/ Resimler
Başlıklar tablo, şekiller, grafikler, haritalar, resimlerin (kurallar tablo üzerinden açıklanmıştır) sınırlarını açmayacak şekilde, 11 punto, koyu, sözcüklerin baş harfleri büyük olmak üzere ve tablonun üst çizgisi ile tablo adı arasında 1 satır aralıklı; iki yana hizalı şekilde, ortalı olarak tabloların üzerine; şekiller, grafikler, haritalar, resimlerin altına yazılmalıdır. Tablo başlıkları üstte ve önceki paragrafla 6nk ve tablo ile 6nk aralıklı olmalıdır. Her tabloya sıra numarası (Tablo 1., Tablo 2.) verilmelidir. Tabloların kaynak bildirimleri hemen tablonun altında 10 punto ile yazılmalıdır ve bibliyografik bilgiler her seferinde eksiksiz olarak verilmelidir. Altında gösterilen kaynak tablo ile 6nk, sonraki paragrafla yine 6nk aralıklı olmalıdır. Tablo içindeki metin 8–10 punto aralığında olmalıdır. Metinde yer alacak matematiksel denklemlere sıra numarası verilmeli, sıra numaraları parantez içerisinde sayfanın sağına yaslı olarak yazılmalıdır. Yazı içinde kullanılan grafikler WINDOWS ortamında açılabilecek bir grafik formatında, fotoğraflar da JPG formatında ve 300 piksel çözünürlüğünde gönderilmelidir.
10.Makalenin Genel Yapısı
Giriş, Yöntem, Bulgular, Sonuç ve Tartışma şeklinde olmalıdır.
Giriş bölümünde, araştırma probleminin ifade edilmesi, araştırmanın yapılma amacı, kuramsal temelleri, literatüre içerisindeki yeri, alana sağladığı katkı ve özgünlüğü sunulmalıdır. Bu bölüm araştırmanın çerçevesinin verilmesi ve okuyucunun diğer araştırmalarla bağlantısını sağlayabilmesine dikkat edilerek yazılmalıdır.
Yöntem bölümünde, araştırma modeli, ana kütle ve örneklem, verilerin analizi konularını içermelidir. Bilimsel olarak kullanılan araştırma yöntemi/leri belirtilmeli (nitel, nicel, karma), veri toplama aracı olarak nelerin kullanıldığına yer verilmelidir. Neyin nasıl yapıldığı bu bölümde net olarak anlatılmalıdır.
Bulgular bölümünde, araştırma problemine ilişkin yapılan analizler neticesinde elde edilen bulgular burada verilmelidir. Bulgular verilirken, rakamsal ifadelerin verildiği tablo, şekil ve grafiklerden, yararlanılabilir. İstatistiki veriler açıklanmalı ve metin içinde ifadelerde (varsa) tablo, grafik vs. yönlendirilmelidir. Bulgular bölümünde analiz neticesinde elde edilen veriler yorumlanmadan verilmelidir.
Sonuç ve Tartışma bölümünde, bulgular bölümüne dayanarak, araştırmanın amacına yönelik ne tür sonuçlar elde edilmiş ve araştırmanın ana ve alt problemlerine yönelik ne tür yanıtlar bulunmuş, açıklayıcı bir şekilde tartışılmalı ve yorumlanmalıdır. Ayrıca araştırmanın sonuçlarının literatürdeki diğer araştırmalarla benzerlik ya da farklılıkları tartışılmalı, literatüre katkısı değerlendirilmelidir. Bulgulardan çıkan sonuçların neler olduğu özetlenir ve ileride yapılacak olan çalışmalar için ne tür bir politik önermeler sunacağı ifade edilir.
11. ATIFLAR
Atıflar (kaynak gösterme) APA 7 yöntemi kullanılarak yapılmalıdır (https://apastyle.apa.org/)
Açıklama notları ise sayfa altında dipnot şeklinde (10 punto) ifade edilmelidir. Açıklama dipnotları normal rakamlarla numaralandırılmadır. Metin içerisinde atıflar yazar(lar)ın soyadı, kaynağın yılı ve sayfa numarası şeklinde yapılmalıdır. Yazar adı yoksa kurum adı yazar yerine kullanılmalıdır.
Tek yazarlı eserlere yapılan atıflarda, yazarın soyadı, esirin yayınlandığı yıl ve atıfın sayfa numarası verilmelidir (Kotler, 1994: 360).
İki yazarlı eserlere atıflarda iki yazarın soyadı, yayın yalı ve sayfa numarası verilmelidir (Kotler & Armstrong, 2004: 60).
Üç ve daha fazla yazarlı eserlere atıflarda, ilk yazarın soy adı, yayın yılı ve sayfa numarası verilmelidir (Kotler vd., 2008: 45).
Not: İngilizce eserler için atıf yapılırken “vd.” yerine “et al.” kullanılmalı.
(Kotler et al., 2008: 45).
Aktarma atfı:
..........ifade edilmektedir (Kotler, 1991, Akt. Meydan, 2020: 12). Kaynakçada da sadece ikincil eser verilmelidir.
Not: İngilizce eserler için atıf yapılırken “Akt.” “Yerine as cited in” kullanılmalı.
Aktaran: as cited in (Kotler, 1991, As cited in. Meydan, 2020: 12)
12. KAYNAKÇA
Kaynakça listesi afabetik sırayla (soyadı önce) verilmelidir (web kaynakları dahil), Times New Roman (11 punto) ve ilk satırdan sonra 1cm içeriden devam edilmelidir. Satır aralığı tek ve öncesi 0nk, sonrası 6nk boşluk ve iki yana yaslı olmalıdır. Makalelerin (varsa) Doi numarası eklenmelidir.
12.1.Kitap
Soyadı, Adının ilk harfi-Büyük Harf-. (Yayın yılı). Kitabın Başlığı, (Baskı sayısı), Yayın yeri, Yayınevi.
Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı. İstatistik, Araştırma Deseni, SPSS Uygulamaları ve Yorum, (11. Baskı), Ankara, PegemAkademi Yayıncılık.
Laudon, K. C., & Laudon, J. P. (2020). Management Information System. Managing The Digital Firm. (12 Th Edt.), London, Pearson Publishing.
12.2.Kitap Bölümü
Soyadı, Adının ilk harfi. (Yayın yılı). Bölüm Başlığı, Editör Soyadı, Adının ilk harfi, Kitabın Başlığı, Yayınevi, Yayın yeri, Sayfa aralığı.
Rattan, A. (2019). How Lay Theories (Or Mindsets) Shape The Confrontation Of Prejudice. In R. K. Mallett & M. J. Monteith (Eds.), Confronting Prejudice and Discrimination: The Science of Changing Minds and Behaviors, London, Elsevier, 121-140.
12.3.Dergi
Soyadı, Adının ilk harfi. (Yayın yılı). Makale Başlığı, Derginin Adı, cilt (sayı), Sayfa aralığı.
Kotler, P. (1994). Reconceptualizing Marketing: An İnterview With Philip Kotler. European Management Journal, 12(4), 353-361. Doi: 10.1016/0263-2373(94)90021-3
12.4.Bildiri
Soyadı, Adının ilk harfi. (Yayın yılı). Bildiri Başlığı, Editör Soyadı, Adının ilk harfi (Ed.), Kongre Adı, Yayın yeri, Yayıncı, Sayfa aralığı.
Kutlu Ö., & Hacıoğlu G. (2022). Giyilebilir Teknoloji: Akıllı Saat Kullanımına Yönelik Bir Araştırma, Erdoğan, S., Gedilki, A., Yıldırım, D. Ç. (Ed.), International Congress of Management Economy and Policy, İstanbul, Türkiye, Umuttepe Yayınları, 8 - 09 Eylül 2022, ss.15
12.5.Tezler
Soyadı, Adının ilk harfi. (Yayın yılı). Tezin Başlığı, (Yayımlanmamış Doktora/Yüksek Lisans Tezi). Üniversitenin Adı. Enstitü adı. Yayın Yeri.
Özkan, E., (2017). Tüketici Bilgi Kaynaklarının Kredibilitesi: Deneysel Bir Araştırma. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.
Not: İngilizce eserler için
Yayımlanmamış Bitirme Tezi: Unpublished Dissertation
Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi: Unpublished Master’s Thesis
Yayımlanmamış Doktora Tezi: Unpublished Doctoral Thesis
Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi: Unpublished Expertise Thesis
12.6. Gazete (Basılı)
Soyadı, Adının ilk harfi. (Yayım Tarihi-Yıl, gün ay). Haberin Başlığı. Gazete Adı, Haberin verildiği sayfa.
Pars, S. (2005, 28 Aralık). Calls Made to Strengthen State Energy Policies. The Country Today, ss. 1A, 2A.
12.7. Rapor
Soyadı, Adının ilk harfi. (Yayın Tarihi). Raporun Başlığı. Raporun yayınlandığı kurum/Rapor adı, Raporun yayınlandığı yer, sayfa numarası.
Akyürek, S., & Yılmaz, M.A. (2013). Türk Silahlı Kuvvetlerine Toplumsal Bakış, BİLGESAM Raporu, İstanbul, s.25.
12.8.Ansiklopedi
Ansiklopedi Adı. (Yayın yılı). “Madde Başlığı”. Cilt, Sayı, Ansiklopedi Adı, Yayınevi, Yayın yeri, sayfa aralığı.
Britannica Ansiklopedisi. (1985). “Kültür Sözleşmesi”. Vol. 1, 13th ed., Encyclopaedia Britannica, London and New York, NY, pp.255-256.
12.9. Sözlük
Soyadı, Adının ilk harfi. (Yayın Tarihi). “Madde Adı”. Sözlük Adı. (Varsa editör/ler eklenmeli) Cilt: Sayfa Aralığı. Baskı Yeri: Yayıncı.
Lam, A. (2005). “Organizational Innovation”. In J. Fagerberg, D. C. Mowery, & R. R. Nelson (Eds.), The Oxford Handbook of Innovation (pp. 115–147).Oxford: Oxford University Press.
12.10.Web Sayfası
Estrin, J. (2015). Kodak’s Fist Digital Moment https://archive.nytimes.com/lens.blogs.nytimes.com/2015/08/12/kodaks-first-digital-moment/ E.T.: 22.04.2024
Not: İlgili bilginin alındığı URL adresi kısaltılmadan tam olarak verilmelidir. Erişim Tarihi (E.T.) eklenmelidir. İlgili bilginin alındığı köşe yazısı, haber vs. tarihi yoksa bu durumda, URL’den sonra sadece Erişim Tarihi (E.T. verilmesi yeterli olur).
*İlgili bilgi bir kurumun web sayfasındaysa, kurum adı kısaltılarak yazılmalıdır.
TÜİK (2020). Hanehalkı Bütçe Araştırması Tüketim Harcamaları Birleşik Mikro Veri Seti, 2016-2017- 2018. url: https://www.tuik.gov.tr/media/microdata/pdf/hanehalki-butce.pdf (E. T.: 20.09.2020).
Not: İlgili bilginin alındığı URL adresi kısaltılmadan tam olarak verilmelidir.
Not: İngilizce makalelerde kullanılacak birtakım ifadelerin karşılığı:
Türkçe İngilizce
s. p.
ss. pp.
Erişim Tarihi (tarih) (link) Retrieved from (link), on (tarih)
Çev. Trans.
ANKARA BİLİM ÜNİVERSİTESİ
AKADEMİK AÇI DERGİSİ
Makaleler DOI numarası ile basılmaktadır.